Dokumentarni film: Perica Jerković - Godina | Leto

Art kino Kriterion, 20. februar u 20:00 sati

Mjesec februar posvetili smo Stand-up komediji. Prošlogodišnji učesnik prve turneje stand-up komedije u BiH, Perica Jerković će 20. februara u art kinu Kriterion prestaviti svoj film "Godina".
Ono što je interesantno jeste da će autoru u ovome pomoći kolega i komičar Filip Andronik, te će skupa prirediti kratki stand-up show prije samog filma.

Nakon projekcije publika ima priliku razgovarati sa komičarima u vidu debate na temu filma i stand-up komedije općenito. 


O filmu:

Film Godina, premijerno prikazan na Festivalu Lent 2011, je rezultat opsežnog i nesvakidašnjeg projekta. Prikazuje život Perice Jerkovića, slovenskog stand-up komičara bosanskog roda koji je u razdoblju od godinu dana (maj 2010 - maj 2011) snimao svijet oko sebe. Jedinstven filmski eksperiment u slovenskoj kinematografiji.

Mala HD kamera kao autorov stalni pratilac priči omogućava autentičnost koje u konvencionalnoj, kompleksnom i neprilagodljivoj produkciji ne bi bilo. Dokumentarac prepliće subjektivni pogled na slovensku stand-up scenu koja se ubrzano razvija sa detaljima autorovog privatnog života. Godina je lična ispovijed i svjedok kontakta slovenske underground stand-up struje sa estradom, zametka ex-yu stand-up scene, izleta hrvatsko-slovenske ekspedicije komičara u engleske stand-up klubove, bicisklističke avanture po Rumuniji itd. Ocrta prijateljstva i trenja među komičarima, uspjehe i poraze, osvijetli ono, što je od očiju publike obično sakriveno.

Godina dana života komičara u satu i pol filma. Iz prve ruke, sa svim veseljem i svom žalošću.


Žanr: dokumentarni film, komedija

Trajanje: 80 min

Ulaznice: 4 KM i 3 KM za studente i penzionere

Datum: 20. februar u 20:00 sati