STRIPITI FEST 2013

Art kino Kriterion, 31. maj od 18.00h

Udruženje “Drugi ugao” ponosno najavljuje drugi festival devete umjetnosti u Sarajevu koji će se održati od 29.5. do 31.5. Art kino Kriterion će biti domaćin posljednje večeri festivala, a u okviru spomenute manifestacije održat će se otvaranje izložbe Sonje Gašperov i DJ party sa Audio InFunktion-om.
ART KINO KRITERION \\ 31. maj \\\ 18.00h - otvaranje izložbe i promocija radova Sonje Gašperov

&

ART KINO KRITERION \\ 31. maj \\\ 22.00h - PARTY with Audio InFunktion

► ► ► ENTRANCE: FREE

Nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica, te očuvanja strip-umjetnosti u BiH, 2. STRIPITI FEST u saradnji sa Goethe Institutom u Sarajevu i Fondacijom CURE, predstavit će šestu izložbu bh. strip autora i autorica, te izložbu radova na temu "Parodija", za koju je konkurs otvoren do 20. maja ove godine.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg STRIPITI festa, prvog festivala stripa u Bosni i Hercegovini, strip entuzijasti iz udruženja "Drugi ugao" i ove godine će publici kroz tri festivalska dana predstaviti dostignuća u ovoj umjetnosti.

Na tri lokacije u Sarajevu 2. STRIPITI FEST ponudit će izložbe i promocije koje će predstaviti presjek bh. strip stvaralaštva nastalog u periodu 2012-2013 te radove njemačkih i hrvatskih strip umjetnica. Uz diskusije i prezentacije bh. i regionalnih izdanja, svaki ljubitelj stripova će moći naći nešto za sebe.

29.5. u 19 sati u Goethe Institutu u Sarajevu (Bentbaša 1a) gostuje autorica stripova Martina Peters. Ona spada među najbolje crtačice manga stripova u Njemačkoj a slavu je stekla objavljivanjem svojih priča u formi digitalnog stripa. Zajedno sa svojom kolegicom iz Splita Sonjom Gašperov, razgovarat će o svojim iskustvima i predstaviti svoja izdanja.
Tom prilikom biće predstavljena i knjiga "Bilo jednom u 21. stoljeću..." koja objedinjuje radove mladih autora inspirisanih modernim bajkama, a koji su pristigli na konkurs Goethe Instituta.

30.5. u 18 sati publici u Sarajevskom Ratnom Teatru (Gabelina 16) bit će predstavljena šesta po redu godišnja izložba bh. strip autora i autorica. Izložba je ove godine, kao i prethodnih, okosnica rada članova udruženja "Drugi ugao". Osim presjeka strip djelatnosti u protekloj godini, ovom prilikom će biti izloženi i strip radovi pristigli na konkurs na temu "Parodija". 

31.5., na zadnji dan dešavanja festivala, u Art Kinu Kriterion (Obala Kulina Bana 2), u 18 sati festival u saradnji sa Fondacijom CURE, ugošćuje Sonju Gašperov, jednu od najboljih strip autorica iz Hrvatske. Njeni strip radovi uvršteni su i u antologiju "Ženski strip na Balkanu". Predstavit će svoje dvije knjige "VUČINE", koje će svi zainteresirani moći prelistati i kupiti po povoljnim cijenama.

Istu večer u Kriterionu planiran je i STRIPITI Party na kojem će nastupiti Audio inFunktion.

- - -


Više informacija o aktivnostima za vrijeme festivala zainteresirani mogu pronaći na web stranici Udruženja www.drugiugao.org ili na facebook stranici www.facebook.com/2ugao