Short Waves Festival 2014

Art kino Kriterion, 20. mart u 20.15h

Festival poljskih kratkometražnih filmova Short Waves Festival donosi najbolje poljske filmove. Bez žanrovskih granica, s otvorenom formulom kroz koju se može predstaviti bogatstvo kratkih formi: igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Stroga selekcija garantira filmove najviše umjetničke kvalitete.
• SHORT WAVES FESTIVAL •
• ART KINO KRITERION •
• 20. MART •
• 20.15h •
• ULAZ SLOBODAN •


Festival je globalnog karaktera. Poljski filmovi prikazivat će se istovremeno u više gradova kako u Poljskoj tako i u cijelom svijetu: u Meksiku, Amsterdamu, Berlinu, Barceloni, Rigi, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

Ovaj festival je također i prilika da se najveći glumci poljskog filma vide u novim ulogama. Bježeći od komercijale i tražeći glumački izazov, u kratkim filmovima pojavljuju se, među ostalima, Danuta Stenka, Kinga Preisa, Andrzej Chyra i Arkadiusz Jakubik.

Short Waves Festival je, pored toga i društvena zabava. Skromna, pristupačna i poticajna. Gledatelje ne očekuju samo filmska iskustva – ovaj festival integrira kino, muziku, nove medije, dizajn i arhitekturu.

• PROGRAM: •

SHORT WAVES GRAND PRIX 2014 donosi sedam najboljih poljskih kratkometražnih filmova, odabranih od oko 280 prijavljenih naslova. Svaki od njih u potpunosti zadovoljava najvažniji kriterij selektora: umjetnička kvaliteta. Svaki film nova je priča ispričana na drugi način različitim formama umjetničkog izraza. Festival zapravo donosi svježu sliku poljskog kratkog filma, na koji smo ponosni. Upravo zato predstavljamo ga bez sustezanja istovremeno u cijelom svijetu. Gledatelji će izabrati najbolji film glasačkim karticama na kraju projekcija.

• TAKMIČARSKI PROGRAM •

1. ZIEGENORT
Tomasz Popakul
Animacija / 2013 / 19’33”
Malo primorsko selo. Radišni otac nastoji sina tinejdžera naučiti ribarskom zanatu. Introvertni dječak stoji pred prvim velikim sukobom. Svijet koji on otkriva pun je uznemirujućih znakova i frapantnih opservacija koje ga šokiraju.

2. REZONANCA / REZONANS
Mateusz Sadowski
Eksperimentalni / 2013 / 6’16”
Film o efektima čitanja i razmišljanja o teorijama koje pretpostavljaju postojanje paralelnih svjetova, o raspravama koje pitaju ima li svijet postojanu ili nepostojanu formu. Film je nastajao uporedo s razmatranjem spomenutih pitanja.

3. NAŠA KLETVA / NASZA KLĄTWA
Tomasz Śliwiński
Dokumentarni / 2013 /27’32”
Film je zapravo lična ispovijest reditelja, koji se, zajedno sa suprugom, suprotstavlja veoma rijetkoj, neizlječivoj bolesti njihovog novorođenog djeteta – Ondinina Kletva (sindrom urođene centralne hipoventilacije). Bolesnik tokom sna prestaje disati i potrebna mu je doživotna pomoć respiratora. U toku filma prikazan je proces borbe protiv straha od ove bolesti.

4. NEVJEROVATNO ELASTIČNI ČOVJEK / NIEPRAWDOPODOBNIE ELASTYCZNY CZŁOWIEK
Karolina Specht
Animacija / 2013 / 4’53”
Priča o čovjeku koji se rodio bez vlastitog oblika. Stalne deformacije i utjelovljivanje u tuđe oblike bude u njemu osjećaj pobune. Može li živjeti potpuno neovisno od ostalih, odijeljen od stvarnosti. Ko i šta odlučuje o tome šta smo zapravo u konačnici.

5. HOSANNA
Katarzyna Gondek
Igrani / 2013 / 9’30”
Hosanna je basna o živahnoj djevojci, koja upada u svijet bake.Unuka otkriva zanimljivu kolekciju bakinih kolega...

6. MAJKA / MATKA
Łukasz Ostalski
Igrani / 2013 /30’
Małgorzata (glumi Danuta Stenka) – veoma važna političarka, putuje ka svojoj kući na jezeru. Njen sin, narkoman, treba pomoć. Małgorzata traži podršku od kćerke. Tamo pronalaze polusvjesnog mladića i izmasakrirano tijelo djevojke. U svjetlu tragedije njihovi međusobni odnosi se kompliciraju i otkrivaju se dotad nepoznate rane. Majka mora donijeti najtežu odluku u životu.

7. UNCONSCIOUS
Martyna Iwańska 
Spot / 2013 / 4’56”
Spot napravljen za duet Rebeka, koji se pojavljuje u spotu, ali najvažniji su glumci u glavnim ulogama: Maria Cieślak i Piotr Stramowski, te asketska scenografija. Unconscious je priča o hipnotizirajućem i nemirnom ljubavnom odnosu.

• Poslije projekcije kratkometražnih filmova Ambasada Republike Poljske u Sarajevu poziva Vas na poseban event. •

• Live act Martyne Miller: Iz voza / Z pociągu •

Poslije koncerta pozivamo vas na neobičan događaj na granici audio i video umjetnosti i umjetničkog performansa uživo.
Iz voza je live act u izvedbi Martyne Miller, uz pomoć glasa, Nitenda i videa. Umjetnica će, vežući se za motive putovanja, izvesti solo koncert inpsiriran Poljskom jazz školom i kinematografijom tog period, uključujući i interpretirajući motive iz filmova kao što su Voz J. Kawalerowicza i Rosemaryna beba R. Polańskog, kao i iz poljskih ženskih dokumentarnih filmova iz 60-tih.

Martyna Miller je antropologinja i kulturna animatorka koja trenutno živi u Sarajevu. Radila je kao dramaturginja 2010. godine s Thomasom Harzemem u procesu realizacije teatarskog događaja, intervencije u gradskom prostoru – Turista. Producent projekta bio je Dramski teatar Holoubka i Fonda razvoja teatra Novi talas, a u okviru međunarodnog teatarskog festivala Warszawa Centralna. Migracje 2010. Prve muzičke korake napravila je kao saksofonistkinja a danas muzicira koristeći se dostignućima elektronske muzike. U Sarajevu je dosad postavila teatarsku etidu Bezgriješnost.