Film (2014): Neposlušni (Disobedient)

Art kino Kriterion, 11. do 17. decembra

Debitantsko ostvarenje mlade režiserke Mine Đukić, "Neposlušni" ("Disobedient") imalo je svjetsku premijeru na Sundance festivalu ove godine, a u kino Kriterion stiže već od 11. decembra.

NEPOSLUŠNI/THE DISOBEDIENT (Serbia)


drama, 2014, 112 min

režija: Mina Đukić

uloge: Hana Selimović, Mladen Sovilj, Danijel Sike

----------------------------------------------------------------------

art kino Kriterion

Termini prikazivanja:

11. decembar – premijera u 20.00h

12. decembar – specijalna kasna predstava u 22.00h*

13. i 14. decembar – predstava u 18.00h

15. do 17. decembar – predstava u 20.00h


ulaznice: 5 KM i 3 KM (studenti uz pokaz indeksa)

*za specijalnu projekciju combo paket ulaznica+kokice će koštati 4 KM

----------------------------------------------------------------------


 
----------------------------------------------------------------------

INSPIRATIVNA BEOGRADSKA PRIČA O KINU "ZVEZDA"

U petak, 21. novembra aktivisti su ušli u Novi bioskop "Zvezda" sa zvučnicima i projektorom i u prljavoj, memljivoj i zapuštenoj dvorani prikazali film "Neposlušni" Mine Đukić. 

Naoružani metlama, krpama, zogerima i sredstvima za čišćenje dan i noć su sređivali prostorije zgrade u kojoj je smješten nekada jedno od najljepših kina Beograda, da bi ih doveli u iole pristojno stanje. U zgradi nema vode i po nju se spuštaju u šaht. No, glavni dijelovi su očišćeni i više niko ne mora da nosi maske i rukavice kada dolazi u kino.   

Od prošlog mjeseca neke stvari su drugačije - stiče se utisak da je ova kinorevolucija pokrenula uspavanu scenu Srbije, kako kulturnu tako i građansku i izvukla dugo traženu solidarnost. Podrška je stigla sa svih strana, od institucija, filmskih festivala i samih građana koji ih svakodnevno obilaze, donose donacije u hrani, grijalicama, dekama....

No, ono što je sigurno jeste da je oslobođenje / okupacija "Zvezde" vratilo nadu da nešto može da se promijeni...  (tekst: Kontrapress)

Kriterion će od 11. decembra, u znak solidarnosti, podrške, ali i buduće saradnje otvoriti premijeru filma "Neposlušni" kratkim govorom i dobrodošlicom.
 
 


----------------------------------------------------------------------

O "NEPOSLUŠNIM"

Debitantsko ostvarenje mlade rediteljke Mine Đukić "Neposlušni" ("Disobedient") imalo je svjetsku premijeru na Sundance festivalu u maju ove godine, a nakon toga prikazan je i u Novom Sadu na otvaranju Cinema City festivala.
 
"Neposlušni" koji je pobrao desetine nagrada po međunarodnim festivalima konačno će imati duže prikazivaje u Sarajevu i to od 11. decembra u art kinu Kriterion.
 
Film govori o dvoje prijatelja iz djetinjstva Leni i Lazaru. Oni se ponovo susreću nakon što se Lazar vrati sa studija u inostranstvu, kako bi prisustvovao očevoj sahrani.
 
Iako su bili razdvojeni godinama, u pokušaju da pobjegnu od svog stvarnog života odraslih osoba, kreću na biciklističku avanturu kroz predivnu, osunčanu prirodu. U svojoj neposlušnosti, Leni će morati da odluči da li je ovo oslonac na kojem će moći da izgradi svoj život.
 
Mina Đukić je režirala nekoliko kratkih filmova koji su nagrađivani na regionalnim i međunarodnim filmskim festivalima. "Neposlušni" joj je prvi dugometražni igrani film.
 
 

 
 
... ~ ...