Film: "Top je bio vreo" (2014)

Art kino Kriterion, 15. do 21. januara u 20.00h

Režiser filma "Top je bio vreo", snimljenog prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, Slobodan Skerlić, dobio je nagradu najboljeg režisera na 12. Međunarodnom festivalu ratnog filma u Sevastopolju. Više u nastavku...
TOP JE BIO VREO
So Hot Was the Cannon

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
15. do 21. januara u 20.00h (osim 17.01.)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Žanr: Drama 
Zemlja porijekla: Srbija 
Godina produkcije: 2014. 
Trajanje: 90 min 

Režija: Slobodan Skerlić 
Scenarij: Slobodan Skerlić 

Glavne uloge: Stanislav Ručnov, Anita Mančić,
Muhamed Dupovac, Mugdim Avdagić, 
Kenan Musić, Slavko Štimac, Milica Mihajlović

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sinopsis:
Tema filma je odrastanje i sazrijevanje dječaka u opkoljenom, bombardovanom Sarajevu početkom devedesetih godina. Granata s brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. Dječak prestaje da govori. Prihvata ga komšinica i njeguje kao svog sina. Kada dječaka lokalni nasilnici izbace iz opustošenog stana, on počinje da lunja ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces odrastanja. Upoznaje se sa značenjem riječi sila, seks, smrt. Uči kako se napreduje. Uči o sistemu vrijednosti. Uči o tome šta je važno u životu. Komšinica bezuspešno pokušava da ga zaštiti. Dječak srlja u propast, a smrt i patnja postaju dio njegove svakodnevice.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Preuzeto sa Radiosarajevo.ba

Film, rađen u produkciji Drina filma iz Beograda i Balkan filma iz Kozarske Dubice u saradnji s Radio-televizijom Republike Srpske, od početka snimanja pratile su kontroverze, baš kao i Kecmanovićevu knjigu. Brojni sarajevski glumci odbili su igrati u Skerlićevom filmu zbog neslaganja s tvrdnjama iz Kecmanovićevog romana i scenarija filma.
 
Sam Kecmanović tvrdi da je film u velikoj mjeri uništio poentu njegovog romana.
Producenti tvrde da je "riječ o antiratnoj drami o odrastanju dječaka". Radnja se odvija u Sarajevu u zimskom periodu '92. i '93.  godine, s "drugačijom perspektivom rata i života u gradu pod opsadom". O filmu koji priča o "srpskom dječaku kojem su roditelji poginuli u granatiranju i kojeg prihvata komšinica Hatidža dok mnoge komšije zbog toga negoduju", 
 
Skerlić kaže:
 
"Nisam se bavio historijskim kontekstom, zadatak filma je da se bavi ljudskim sudbinama, a ne geostrategijom, vizijom ili revizijom historije ili, daleko bilo, politikom i politikanstvom".
 
U filmu glumi 48 glumaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima: Slavko Štimac, Nikola Đuričko, Anita Mančić, Ivica Vidović, Srđan Todorović, Feđa Štukan, Mira Banjac, Bojana Maljević, Aleksandar Stojković Piksi, Željko Stjepanović, Stefan Bundalo, Sandra Ljubojević, Željko Kasap, Kenan Musić i drugi.
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~