ELEKTRANA Neon Nacht / Izložba ''дух сарајева''

Kriterion, 17. januar u 20.00h

Tuzla i Sarajevo startaju 2015. sa stilom. Layeri eventa ELEKTRANA Neon Nacht & izložba ''дух сарајева'' protežu se od ambijentalno-vizuelnog do muzičkog spektakla.
SUBOTA
17.1.2015. u 20h
UPAD: 5 BAM

◆ Visuals by ESH

Elektrana je centar za razvoj elektronske kulture sa sjedištem u Novom Sadu. Osnovana je 2005. godine i kroz godine postojanja evoluirala je u ozbiljnu organizaciju koja svoj program predstavlja na vodećim festivalima u Srbiji i regionu. Pored festivala Elektrana, postoji i produkcija Neon Nacht, tematsko veče koje uspješno organizuje već 5 godina po svim većim gradovima u Srbiji i regionu. Elektrana Neon Nacht ekspedicija prolazi kroz Tuzlu i Sarajevo 16. i 17. januara, a vi spremite udobne cipele i zaronite u veče sintetičkih gromova i mračnog elektro zvuka za ples do jutra.

LINE UP 
◆ NEOMODERN ( dj set)
◆ LOST IN THE SOUND (dj set)
◆ THE FLESH COMMUNITY (dj set)

Nemanja Stojanović je jedan od nosećih stubova Elektrana organizacije iz Novog Sada, i tvorac Neon Nacht koncepta žurki koje uspješno organizuje vec 5 godina za redom. Iza njega je zavidan broj uspješnih nastupa po eminentnim klubovima u Srbiji i regionu (Slovenija, Hrvatska, Austrija, BiH, Rumunija), kao i uspješna saradnja sa slovenačkom organizacijama “Don’t make new people”, “Kitsch-Nitsch”, zagrebačkom “Trigger” i briselskim "Perfekt Funktion". Razlog njegovim učestalim nastupima je prefinjena, ujedno i striktna atmosfera koja vlada tokom njegovog dj seta satkana od elektro, acid, new beat i synth wave elemenata. Takođe je polovina subotičkog audio/vizuelnog dua YusYus, sa kojim nastupa širom Europe. 

http://www.mixcloud.com/neoModern/
https://soundcloud.com/yusyus 

Lost In The Sound je jedan od aliasa koji koristi subotički producent Boris Noiz. Projekat je nastao sredinom 2011. godine pod uticajem elektronskih pravaca s kraja 80ih i početka 90ih. Rezultati njegove produkcije su najčešće u spektru ambient house ili acid house zvukova. Dosad je izdavao za J.A.M Traxx iz Genove, Got2Go Records iz Marseillea, Soul Print iz Beograda i Studio 11 iz Subotice. Sa live actovima i dj setovima je nastupao širom Srbije. 

https://soundcloud.com/lost-in-the-sound-707

The Flesh Community iz Beograda evocira prijeteći misterij i mračnu ljepotu gradskog života u 21. vijeku, sa svom svojom anksioznošću, insomniom, zločinom, tehnološkom romansom i online zajedništvom – sve spajajući u dubokom basu, delikatnom synthu i probadajućim pirsevima feedbacka. Formiran u 2013. kao one-man projekat, the Flesh Community sad nastupa kao kolektiv od 4 člana koji inkorporira audio i vizuelne elemente.

http://thefleshcommunity.bandcamp.com/

Andrea Tešanović je vizuelna umjetnica, rođena 1992. u Tuzli. ''дух сарајева'' je njena druga samostalna izložba fotografije, koja je nastavak duh-ovne/-ovite sage čiji je prvjenac ''дух тузле'' (2013). Pored fotografije, bavi se produkcijom, ilustracijom, dizajnom i režijom. Multidisciplinarna i eksperimentišući sa medijima i tehnikama, svakom novom serijom preispituje ono što je dosad radila uz tendenciju da zadrži prepoznatljiv stil i vizualni identitet. 

http://zanoktitza.tumblr.com/

Emir Šehanović ESH je rođen 1981. godine u Tuzli. Krajem 90-tih godina prošlog vijeka već je bio aktivni učesnik lokalne street art scene pod pseudonimom Aorta. Njegova biografija obiluje svestranim angažmanima - od street art projekata, samostalnih i kolektivnih izložbi, sve do učešća u osnivanju tuzlanske umetničke grupe Manufaktura i regionalne umjetničke inicijative Art of Asfalt. Esh je stekao međunarodno priznanje kroz projekte murala, video arta, digitalnih printova i multimedije. Paganska tradicija, sujeverje i okultizam neke su od stalnih tema prisutnih u njegovom radu, dok su kolaž i asamblaž njegov omiljeni instrumenti. 
Do sada je učestvovao na izložbama u New Yorku, Los Angelesu, Berlinu, Zagrebu, Beču, Sofiji, Atini, Štutgartu, Beogradu, Ljubljani i drugim gradovima regiona, a redovno je prisutan na festivalima kao što su MUU u Zagrebu ili Škver na Malom Lošinju. Njegovi radovi često se mogu vidjeti na stranicama relevantnih umjetničkih blogova i časopisa. Radio je omote za muzičare kao što su S.Maharba, My Panda Shall Fly, Microburst, Belgradeyard, The Flesh Community i druge.

http://esh.ba/

ULAZ: 5 KM