Projekcija filma Lives Worth Living i gostovanje Judy Heumann

Američka ambasada u Sarajevu 8. oktobra u 19:00 sati u Art house kinu Kriterion ugostitti će Special Advisor for International Disability Rights, Judy Heumann te tokom njenog boravka prikazati film – “Lives Worth Living”. Nakon filma odžati će se Q&A session gdje će publika imati priliku da razgovara sa gospođom Heumann.

Judith Heumann je međunarodno priznati lider  zajednice osoba sa invaliditetom i životni zagovornik građanskih prava za osobe sa posebnim potrebama. Ona je imenovan za specijalnog savjetnika za međunarodnu Disability Rights na US Department of State. Prethodno je radila kao direktor Odjela za invalidnosti za District of Columbia,

 

Heumannova je diplomirala na Long Island University 1969. godine i stekla doktorat u javnom zdravstvu na University of California Berkeley 1975-e. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima je bila prva dobitnica Henry B. Betts nagrade kao priznanja za napore da se značajno poboljša kvaliteta života za osobe s invaliditetom. Ona je dobitnica počasnog doktorata Humane Pisma iz Long Island University u Brooklynu, počasnog doktorata javne uprave sa University of Illinois, Champaign, te počasnog doktorata javnih usluga sa Univerziteta u Toledo.Više od 30 godina, Heumannova je bila uključena na međunarodnom frontu u radu s organizacijama i vladama širom svijeta na unapređenju ljudskih prava osoba s invaliditetom. Bila je američki delegat na Četvrtoj svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda o ženama u Pekingu, Kina. Bila je i aktivistica udruženja osobama s invaliditetom Peoples 'International. kao i brojnih drugih centara za bolji život širom svijeta. Ona je suosnivač Centra za samostalni život u Berkeley Kaliforniji i svijetskog instituta za invalidnost u Oakland u Kaliforniji.

 

O filmu:

Dokumentarac prikazuje arhivske snimke razgovora sa aktivistima za prava invalida koji su se borili protiv diskriminacije, kao što su Fred Fay, I. King Jordan, Judi Čemberlin i Judith Heumann, i sa zakonodavcima koji su pomogli kreirati i osigurati prolaz u ADA. Od početaka pokreta prava osoba sa invaliditetom, vremena povratka ratnik veterana sa invaliditetom iz Drugog svjetskog rata kući, tražilo se samo jedno, “Život vrijedan življenja” bez diskriminacije, jednakom pristupu zapošljavanju i drugim socijalnim prilikama što film hronološki prikazuje. Film dokumentira kako, u kasnim 1960-im i ranih 1970-ih, aktivisti s invaliditetom počinju usvajati neke od taktika i strategija koje su koristili aktivisti za građanska prava deset godina ranije, uključujući marševe, proteste, i građanske nerede.


Dužina trajanja 55 minuta

Jezik: Engleski (sa prevodom na BHS)