V4 Film festival u Kriterionu

V4 , je grupa od četiri zemlje Centralne Evrope - Poljska , Mađarska , Češka i Slovačka - nastala 1991. Ove zemlje su uvijek bili dio jedinstvene civilizacije koja dijeli kulturnei intelektualne vrijednosti i zajedničke korijene , koje žele čuvati i dalje ojačati. Grupacija ima za cilj podsticanje stabilnosti u regiji , predstavljanje zajedničkih ideja na različitim međunarodnim forumima , i ohrabrujući optimalnu suradnji jedni s drugima , kao i sa drugim zemljama.

V4 ove godine na repertoaru svog festivala predstavlja:   

 

 22.10. od 20.00h   

Buttoners (1997, režija: Petr Zelenka, Češka, 102’)   

   

Bez premca kultna češka komedija iz 1997. godine, jedan je od temelja modernog češkog filma 1990-ih i 2000-ih godina. Njegov zaplet predstavlja tijesno isprepleteno klupko od šest priča o ljubavi i smrti pod hirovitim pravilom sreće. Pet od šest priča dovesti ce gledaoca do Praga u 1990.-ih godina, a jedna priča u Japan polovinom 1940.-ih godina. To morate vidjeti !   

   

23.10. od 20.00h   

“A girl from the closet” ( 2012, režija Bodo Kox, Poljska, 88’)   

   

Ironičan, humoran i melodramatičan – tako opisuju ovaj film koji mnogi smatraju “najboljim poljskim debitantskim filmom proteklih godina”. Autor filma je zanimljivi nezavisni poljski režiser Bodo Kox.    

Jacek je programer koji uživa u društvu lijepih žena. Živi s bratom Tomekom, koji ima sindrom savanta. Tomek ne priča puna, ali uživa penjati se po krovovima i zamišljati nebo ispunjeno cepelinima. Jacek radi od kuće ali ponekad izlazi naći se s klijentima. Tada brata ostavlja s misterioznom komšinicom, Magdom, djevojkom iz ormara.    

   

24.10. od 20.00h   

The Fox Fairy (2015, režija Károly Ujj Mészáros, Mađarska, 98')   

   

Život lijepe ali izuzetno skromne medicinske sestre Lize (Balsai Moni), iznenada se promijeni kada ode na odmor za svoj rođendan. Ona je odlučna da nađe ljubav svog života, ali vrlo brzo više njenih obožavatelja umre. Iz tog razloga, uz pomoć rano preminulog japanskog pjevača Tomy Tani (David Sakurai), Liza dolazi do zaključka da je ona prokleta Lisičja Vila. Veliki broj mrtvih i Lizino majstorsko baratanje sa nožem probudi interesovane policije, te ekscentrični kriminalistički tehničar Zoltán Zászlós (Bede-Fazekas Szabolcs) započinje istragu. U međuvremenu očajna Liza koja još uvijek čezne za ljubavi, na svoj skromni ali konzistentni način pokušava da ukloni prokletstvo i pronađe pravu ljubav?   

   

25.10. od 20.00h   

CHILDREN (2014, režija Jaro Vojtek, Slovačka, 100')   

   

Prvi igrani film nagrađivanog dokumentariste Jare Vojteka autentično prikazuje narušene porodične odnose kao i to da smo najbliži s najbližima, iako to ponekad ne uspijevamo.    

Sin, Maraton, Kanarinac i Otac – četiri kratka filma koji zajedno čine jedan, cjelovit pogled na različite odnose roditelja i dece. Otac koji se pokušava nositi sa zatvorenim svijetom svojeg autističnog sina, mladić koji ne može podnijeti odvajanje od svoje porodice, dječak koji živi sa bezosjećajnim očuhom tiraninom, izdana žena koja se brine o svojem umirućem ocu – svaki lik se bori sa svojim teškoćama na svoj način.   

_____________________________________________________   

ULAZ: Slobodan   

TITLOVI: BHS i Engleski