Kriterion – svoja vrata ćemo uvijek držati otvorenim

Reakcija na napad

Art kino Kriterion najoštrije osuđuje brutalni i bezumni napad na goste i osoblje naše kuće i zahtijeva od nadležnih institucija vlasti da najoštrije kazni počinioce ovog krivičnog djela, te svojim radom pošalje poruku da se nasilništvo ove vrste u BiH više nikada neće biti tolerisano.

„Cijelo jutro nam stižu poruke i pozivi ohrabrenja iz BiH i inostranstva da izdržimo  i nastavimo sa daljim radom.  Podrška koju dobijamo nam puno znači i čvrsto zadržavamo svoje opredjeljenje danastavimo promovirati slobodu, podržavati umjetnost i aktivno se boritiprotiv svakog oblika mržnje, ksenofofobije, nasilja i netolerancije.“

 

Isključivo naporima studenata koji rade u Fondaciji Kriterionu posljednje četiri godine postojanja uspješno je realizovano više od 550 filmskih projekcija, 90 koncerata različitih izvođača iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, 20 pozorišnih predstava, preko 40 festivala poput: Sarajevske zime, Merlinke, Baščaršijksih noći, MESS-a, Pravo ljudski film festivala,Sundance film festivala, Oberhausen film festiva, 25 sedmica filma, 40 samostalnih i grupnih izložbi i mnogih drugih manjih događaja.

 

„Ponosni smo na svoj rad i činjenicu da smo ostali vjerni svojim principima. Bez obzira na ovaj i prethodne slične napade i pokušaje zastrašivanja svoja vrata ćemo uvijek držati otvorenim u cilju stvaranja boljeg i zdravijeg društva u BiH. Institucije u ovom slučaju moraju pokazati odgovarajući nivo odgovornosti i profesionalnosti i pokazati da su sposobni štiti građane i građanke. Iskreno vjerujemo da smo kao društvo sačuvali makar malo građanskog dostojanstva i da ćemo svi pokazati solidarnost i osuditi i suprostaviti se  brutalnom nasilju  koje se ponavlja. U protivnom, sinoćnji napad na Kriterion je nešto što se potencijalno može dogoditi svakom građaninu i građanki u BiH.“ - poručuju iz Kriteriona.